De ce omenirea va ajunge să nu mai consume alcool

de: Nicoleta Apostol
22 02. 2018

Poate o să ți se pară amuzant, poate o să te supere sau poate o să te bucure. Oamenii dezvoltă însă o genă care are ca rezultat o „reacție fizică adversă” la consumul de alcool.

Omenirea evoluează încă de la începuturile ei și va continua să o facă până la sfârșit. Noile cercetări arată că oamenii evoluează în acest moment, iar, la un moment dat, omenirea nu va mai consuma alcool.  Examinând tendințele recente în selecția pozitivă a genelor diferitelor populații, oamenii de știință au descoperit o genă care are ca rezultat o „reacție fizică adversă” la alcool. Aceasta a apărut simultan la diferite populații, fără vreo moștenire genetică directă.

Studiul a fost realizat de doi cercetători de la Universitatea din Pennsylvania. Ei au ajuns la această concluzie după ce au urmărit rezultatele unei cercetări, „1000 de Genomi” (un studiu de șapte ani, care cataloga variația umană și date genetice). Apoi au analizat 2.500 de persoane din 20 de populații, de pe patru continente.

Ei au ajuns la concluzia că un grup de enzime, cunoscute sub numele de alcool dehidrogeneza (ADH), care ajută la descompunerea alcoolului în organism, suferă variații genetice. Astfel, are loc o crește a activității enzimatice, ceea ce duce la o reacție fizică adversă la consumul de alcool.

Asta înseamnă că alcool este descompus mai puțin. Drept rezultat, cei care beau se simt atât de rău, încât este foarte puțin probabil să „dai de gustul băuturii” și să bei suficient de mult încât să devii alcoolic. Variațiile genetice nu au fost găsite doar la o singură populație, ci au fost observate la cinci populații de pe diferite continente. Asta înseamnă că aceste modificări nu sunt doar produsul moștenirii genetice.

Oamenii de știință se întreabă acum ce a dus la această modificare genetică. Astfel că se ia în calcul și varianta unui eveniment comun ancestral.

În orice caz, cercetarea urmărește și noi dovezi care să arate că abuzul de alcool este legat de un risc crescut de demență. Cercetările anterioare au arătat că majoritatea cazurilor de demență, la persoanele de sub 65 de ani, au fost strâns legate de alcool.